sponge.megabits
Zeynep Candar (Turkey)

// Pandemic and Human Relations & Pandemic and Psychology:
"sponge.megabits"
Pandemi, karantina, sosyal izolasyon kavramlarını insan psikolojisi, iliÅŸkileri ve davranış modelleri üzerinden ele alarak zihnin ve bedenin adaptasyon süreçlerini nasıl sorgularsınız? Ani bırakılan yaÅŸantının bilinçaltındaki izi ve yeni durumdaki adaptasyon süreci nasıl bir insan modeli tanımlar? Pandemi sonrası karşılaÅŸacağımız yeni insan ve davranış modelleri hakkında fikirlere ulaÅŸmak için ÅŸuan üzerinden izolasyona girmiÅŸ kiÅŸilere bir anket düzenledik.
Evrilen insan modeli dijital kaynakların potansiyellerini keÅŸfetmiÅŸ, olanakları deneyimlemiÅŸ yapıda olacaktır. Normal ÅŸartlar altında keÅŸfedilse gerçel dünya ile dijital sürece dahil olmanın iliÅŸkisini yansıtan geliÅŸmeler çeÅŸitlenebilirdi. Ancak anket çıktısına göre, çepeçevre statik bir mekan içine sıkıştırılmış psikoloji aynı rutinler içerisinde çoÄŸunlukla dinamik bir hareket gösteriyor. Dışarıdan statik ve kendi içinde dinamik algılanan bu olguyu nasıl tanımlardınız?
Pandemi kaynaklı karantina ortamında geliÅŸen bu süreci, tipikleÅŸmiÅŸ mekansal yaÅŸantılar kurgulayan, hücresel özdevinen üretken sistemlere benzetilebiliriz. Sistem, doÄŸada ve insan iliÅŸkilerinde ortak gözlemlenebilen düzen ve rasgelelik arasında bir davranış sergiler. Devinimin kurallarına göre <burada insanların geliÅŸtirdiÄŸi yetenek ve edindiÄŸi alışkanlık çeÅŸitliliÄŸi olarak tanımlanır> bu sistemin formu deÄŸiÅŸir. ÇoÄŸunlukla tek fiziksel ortamın ev olduÄŸu karantina sürecinde, insanların tercihlerinin dijitalleÅŸmeye doÄŸru yönelmesi / fiziki baÄŸlamdan uzaklaÅŸması ve böylece edinilen alışkanlıkların evrilmesi, çalışmanın tasarlanabilir mekanlarını da daha soyut bir alanda kurgulanmasına yönlendirmiÅŸtir. Ankette gördük ki katılımcıların büyük çoÄŸunluÄŸu, sosyal izolasyon sürecinde dahi kendisini bu sürece dahil eden roller üstlenme isteÄŸinde ve eÄŸilimde, biz de bunu dijital bir mekanda saÄŸlamaları için onlara imkan vermek istedik.
Tasarım, ani soyutlanmış insanın psikolojik ve fiziksel geliÅŸimini destekleyen ve yakın gelecekteki insan iliÅŸkilerinin “dijital mekan” kavramıyla yeniden düÅŸünülmesine teÅŸvik eden dijital uygulama çıktısına sahiptir. Tasarım, deneyim ve etkileÅŸimli teknolojiler baÄŸlamında VR ve oyun motorlarının potansiyellerini de uygulamaya dahil etmeyi öngörüyor. Bu uygulama ile, her bireye kiÅŸi-ev-hücre iliÅŸkisini temsilen bir dijital alan tanımlanır. Birey, tanımlanan alanı kendi isteklerine göre sanal ortamda (VR-oyun) düzenleyerek, büyük sünger sisteme dahil olabilir. Bu tıpkı SIMS oynamak gibi… Pandemi sürecinde, komÅŸularla bile iliÅŸki kurmaktan çekinen kiÅŸilerin dünya çapında dijital bir paylaşım ortamına katılarak, çeÅŸitli iliÅŸkilere dahil olup, alışkanlık, yetenek, etkinlik paylaşımı ile karantina sürecini en az psikolojik deÄŸiÅŸimi yaÅŸayarak atlatması hedefleniyor. Hücreler arası kurulan, deÄŸiÅŸtirilebilen iliÅŸkiler sistemin devingen bir forma sahip olmasını saÄŸlar.
Referanslar
Yedekçi, G., ‘DoÄŸayla Tasarlamak, Biyomimikri ve GeleceÄŸin Mimarlığı’, s.90-92, İstanbul, 2015.
Cellular Automata Blog Örnekleri:
2D/3D Simülasyonlar: https://softologyblog.wordpress.com/category/cellular-automata-2/page/1/
Pandemic Simülasyonlar: https://softologyblog.wordpress.com/2020/03/23/pandemic-simulations/